Werkplaats

Een verhaal wordt pas echt van jou, als je het vaak aan anderen vertelt.


Beste Vertelacademie-leerroute- en andere vertel-studenten,

Hoeveel workshops je ook volgt, het vertel-ambacht kun je (net als elk ander ambacht) alleen leren, door naast je workshop of opleiding, het vak af te kijken van een ervaren vakman (m/v/x) en zo vaak mogelijk toe te passen wat je hebt geleerd.

Om die reden heb ik mijn “Vertelwerkplaats” gekoppeld aan vertelcafé “Gember en Citroenen

De Gember en Citroenen- formule steekt nu als volgt in elkaar:

  • Voor de pauze is er het “Vlieguren-podium” waarop twee aspirant-vertellers een (ca.15-20 minuten durend) goed voorbereid verhaal vertellen, dat ze in hun portfolio kunnen opnemen. Ze worden daarbij afgewisseld, met door mij gespeelde, bijpassende, korte akoestische liedjes. De bedoeling is daarbij wel, dat je als aspirantverteller eigen publiek genereert (en het verhaal minimaal twee keer hebt geoefend heeft bij de “Vertelwerkplaats”.
  • Na de pauze is er een gerenomeerde verteller, met een programma van ca. 45 minuten (die dus als kijkopdracht in het portfolio kan worden opgenomen). Deze verteller komt (net als de Vlieguren-podium vertellers) om ons publiek kennis te laten maken met een goed verteld verhaal. Maar ook om voor de vertellers voor de pauze wat extra publiek te genereren.
  • Vanaf 19:00 kun je aanschuiven bij de vegetarische maaltijd, om met publiek en de overige vertellers na te praten over de vertelde verhalen.

Wat kost dat alles?

Entree voor het vertelprogramma van Gember en Citroenen: €7,50 p/p

De gezamelijke maaltijd achteraf: €12,50 p/p

De live Vertelwerkplaats: €7,50 p/p

De online Vertelwerkplaats: €7,50 p/p


De Online Vertelwerkplaats via Zoom:

Elke dinsdagavond – van 20-22 uur – via Zoom (https://us02web.zoom.us/j/87059754634)

Om met collega-vertellers, zonder publiek, te oefenen en elkaar te klankborden. Alle deelnemers vertellen een verhaal (of een fragment) waaraan gewerkt wordt. Op door henzelf aangegeven leerpunt(en) worden de deelnemers door mij gecoacht en krijgen gerichte feedback van de andere deelnemers. Ik neem je vertelling met de verkregen feedback op en stuur die achteraf toe via “WeTransfer”, zodat men dat achteraf terug kan kijken. Je kunt vanaf 19:45 inloggen. Als er 5 mensen hebben ingelogd, is de werkplaats vol.

Een paar voorbeelden van leerpunten die prima via Zoom zijn te oefenen zijn:

  • Opbouw van het verhaal (heldere structuur? Is het ontstaan van de wens/doel gelinkt aan de inlossing daarvan?)
  • Dialogen (Is het helder welke personage er aan het woord is?)
  • Geloofwaardigheid (krijg je mensen mee in je verhaal?)
  • Dictie (Heb je een melodie en ritme in je stem, of klink je monotoon)
  • Boodschap (Wat wil je zeggen met je verhaal)
  • Scala’s (Doseren van emoties passend bij je verhaal/fragment. Boos, bozer boost / blij, blijer blijst / onzeker, meer onzeker, hoogst onzeker etc.)

Vanzelfsprekend zijn er nog tientallen andere leerpunten denkbaar. Het is wel mijn tip, om per keer telkens één leerpunt aan te pakken, om te voorkomen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet, of dat je zoveel tips krijgt, dat het onbegonnen werk lijkt, om die allemaal te verwerken.


Live vertelwerkplaats in het vertelcafé

Voorafgaand aan elk vertelcafé organiseer ik van 14-16 uur een Vertel-werkplaats in de vertelzaal, waarin de nadruk ligt op het fysieke aspect; immers elke live-voorstelling stoelt op de driepoot van contact met:

– Je verhaal – heb ik mijn kop erbij en durf ik de tijd te nemen, om het werkelijk voor me te zien?

– Je publiek – hoe creëer ik een band met mijn publiek en hoe houd ik die vast?

– Je lijf – vertellen mijn woorden en mijn lijf hetzelfde verhaal?

Je geeft je op voor de live-werkplaats door me een mailtje te sturen, dan stuur ik je een tikkie à €7,50. Zodra die is betaald, krijg je een bevestigingsmailtje en wordt je om 14:00 verwacht op de afgesproken datum.


Email: info@marinmillenaar.nl