Werkplaats

Een verhaal wordt pas echt van jou, als je het vaak aan anderen vertelt.


Live in het vertelcafé

Voorafgaand aan elk vertelcafé (elke 3e zondag van de maand, met uitzondering van de zomermaanden juli en augustus) is er van 14-16 uur een vertel-werkplaats in de vertelzaal, waarin de nadruk ligt op het fysieke aspect; immers elke live-voorstelling stoelt op de driepoot van contact met:

  • Je verhaal – heb ik mijn kop erbij en durf ik de tijd te nemen, om het werkelijk voor me te zien?
  • Je publiek – hoe creëer ik een band met mijn publiek en hoe houd ik die vast?
  • Je lijf – vertellen mijn woorden en mijn lijf hetzelfde verhaal?

Je geeft je op voor de live-werkplaats door een mailtje te sturen naar Marin, die stuurt je dan een tikkie à €7,50. Zodra die is betaald, krijg je een bevestigingsmailtje.


Via Zoom

Daarnaast bieden we elke dinsdagavond – van 20-22 uur – de mogelijkheid om met collega-vertellers (via zoom) meer inhoudelijk te oefenen en elkaar te klankborden. 

Er is geen publiek, dus alle deelnemers vertellen een verhaal (of een fragment waaraan gewerkt wordt).

Op (het/de) door jouw aangegeven leerpunt)en) wordt je gecoacht door Marin en krijgt desgewenst gerichte feedback van de overige participanten.

Je hebt de mogelijkheid om je inbreng met de coaching en de verkregen feedback op te laten nemen, zodat je dat later rustig terug kunt kijken.

Klik hier voor toegang tot de werkplaats. Je kunt vanaf 19:45 inloggen. Als er 5 mensen hebben ingelogd, is de werkplaats vol. Na afloop stuur ik (iedereen die heeft meegedaan) een Tikkie van €7,50


Een paar willekeurige voorbeelden van mogelijke leerpunten:

  • Opbouw van het verhaal (heldere structuur? Is het ontstaan van de wens/doel gelinkt aan de inlossing daarvan?)
  • Dialogen (Is het helder welke personage er aan het woord is?)
  • Geloofwaardigheid (krijg je mensen mee in je verhaal?)
  • Dictie (Heb je een melodie en ritme in je stem, of klink je monotoon)
  • Boodschap (Wat wil je zeggen met je verhaal)
  • Scala’s (Doseren van emoties passend bij je verhaal/fragment. Boos, bozer boost / blij, blijer blijst / onzeker, meer onzeker, hoogst onzeker etc.)

Vanzelfsprekend zijn er nog tientallen andere leerpunten denkbaar. Het is wel mijn tip, om per keer telkens één leerpunt aan te pakken, om te voorkomen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet, of dat je zoveel tips krijgt, dat het onbegonnen werk lijkt, om die allemaal te verwerken.